De kracht van "parallel ondernemerschap"

In een wereld waarin veel mensen streven naar een betere balans tussen werk en leven, wordt het fenomeen van parallelle loopbanen steeds prominenter. Deze term beschrijft de gewoonte van individuen om regelmatig van werkgever te wisselen, van werkomgeving te veranderen, zelfs van psychologische rollen en identiteiten te verschuiven en verschillende banen tegelijkertijd uit te oefenen (Semijn et al., 2022)*. Deze moderne avonturiers zijn vaak ondernemende geesten, gedreven door de behoefte aan mentale uitdagingen. Ze omarmen de complexiteit en dynamiek die voortvloeien uit het combineren van meerdere banen, waardoor ze een rijke bron van avontuur ontdekken.

En dat is precies wat ik ook doe, maar dan als een moderne zelfstandig ondernemer die gedreven wordt door diversiteit en ontwikkeling. Mijn dagen zijn een mix van uiteenlopende opdrachten en klanten, maar ze hebben allemaal één gemeenschappelijk doel: ontwikkeling.

De afgelopen week heb ik mijn dagen gevuld met een boeiende variëteit aan taken. Ik heb meerdere coachsessies geleid, waarbij ik als ontwikkelcoach mijn klanten heb bijgestaan op het gebied van loopbaanvraagstukken. Op dinsdag heb ik samen met een didactisch onderwijskundige de laatste hand gelegd aan een workshop Solliciteren, die ik vanaf oktober als trainer ga verzorgen voor NOVI Hogeschool in Utrecht.

In mijn rol als voorzitter van Noloc de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaches, heb ik woensdag deelgenomen aan een inspirerende heidag. Samen met het bestuur en coördinatoren hebben we ons jaarplan voor 2024 vormgegeven, dat de naam draagt: "Blijf scherp, blijf ontwikkelen."

Op donderdag stond ik in de schoenen van projectleider voor het regionale project Zorgelooswonen.nu. Dit project richt zich op het voorlichten van burgers op het gebied van Domotica en kent meerdere opdrachtgevers waaronder enkele gemeenten. Ik heb verschillende besprekingen gehad, zoals de voorbereiding van inspiratiesessies voor een beurs die gepland staat voor oktober.

Ook was het die dag mijn beurt om te leren, en mocht ik aanschuiven bij een les aan de Capabel Hogeschool, waar ik binnenkort hoop mijn Post HBO opleiding Loopbaancoaching af te ronden. Vrijdag bracht een kantoordag en een zakelijke lunch met zich mee. Tijdens deze momenten kon ik nadenken over de uitvoering van de strategie van mijn andere onderneming De Positief Gezonde Onderneming , waarin ik samen met een partner een waardepropositie heb ontwikkeld voor MKB-ondernemingen gebaseerd op de principes van Positieve Gezondheid. En zaterdag ga ik een masterclass op het gebied van toezichthouden uitzoeken in het kader van permanente educatie in mijn rol als toezichthouder bij Stichting Unitus.

Het balanceren van al deze diverse activiteiten, elk met hun eigen uitdagingen en kansen, is voor mij de ultieme vorm van ondernemerschap. Het geeft me niet alleen energie, maar stelt me ook in staat om opgedane kennis en ervaring bij de ene opdracht in te zetten voor de andere, wat niet alleen mijzelf verrijkt, maar ook meerwaarde creëert voor mijn opdrachtgevers.

Kortom, in mijn wereld van "parallel ondernemerschap" is geen dag hetzelfde, maar elke dag brengt een nieuw avontuur en een kans om te groeien. Dit is het avontuur waar ik vol overgave in duik, en ik kijk uit naar wat de toekomst nog meer te bieden heeft.

#Ondernemerschap #Loopbanen #Diversiteit #Ontwikkeling

* https://doi.org/10.1177/10384162221110366